Leeftijd D-rijbewijs definitief verlaagd naar 18 jaar

28 September 2017
Leeftijd D-rijbewijs definitief verlaagd naar 18 jaar

De leeftijdsgrens voor het behalen van het Busrijbewijs is sinds 4 september jl. verlaagd naar 18 jaar. Het is nu mogelijk om vanaf 17 jaar de Vakbekwaamheid Code 95 te halen en vanaf je 18e jaar praktijkexamen te doen mét Code 95.

Het kabinet heeft het besluit tot leeftijdsverlaging genomen op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. De minimumleeftijd voor het rijbewijs D mét Code 95 was voorheen 21 jaar en zonder Code 95 24 jaar.

Pilot met leeftijdverlaging geslaagd

Tussen 2011 en 2017 is al geëxperimenteerd met de verlaging van de leeftijdsgrens. Hoewel er verder geen details worden gegeven over de uitkomst van de pilot, is het resultaat volgens het ministerie positief. Het besluit wordt nu voor advies aan de Raad van State voorgelegd. De verwachting is dat de nieuwe leeftijdsgrens vanaf dit najaar ingaat.

Oudere chauffeurs opvolgen

De wet wordt herzien om ervoor te zorgen dat er in de toekomst genoeg nieuwe chauffeurs zijn om het grote aantal oudere bestuurders op te volgen. De leeftijdsverlaging zorgt er tevens voor dat de vervolgopleiding van jongeren die een carrière ambiëren in het personenvervoer beter aansluit op hun middelbare school.


Terug naar overzicht
Website door Mint