Tip 13 CBR: Doe een tussentijdse toets

1 November 2017

Een tussentijdse toets is een proefexamen. Je doet de tussentijdse toets bij een examenlocatie van het CBR. Een tussentijdse toets voor het autorijbewijs duurt 55 minuten. Dat is allemaal net als bij het gewone rijexamen. Zo ervaar je hoe het echte rijexamen voor de auto gaat.

En je went alvast aan de examensituatie. Dat voelt namelijk toch iets anders dan je rijlessen. Je laat simpelweg zien hoe ver jij al bent in je rijopleiding, wat je allemaal kunt en hoe je de auto bedient.

Een CBR-examinator neemt de tussentijdse toets af; je instructeur rijdt mee. Na afloop krijg je een advies van de examinator. Je weet dan waar je nog aan moet werken om te slagen. Hierover ontvang je ook nog een e-mail. Samen met je instructeur kun je daarna gericht aan de slag om de slagingskans bij het échte rijexamen te verhogen!

Een tussentijdse toets voor je rijexamen werkt heel goed. Examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gedaan, hebben meer kans van slagen op het rijexamen. Het slagingspercentage ligt dan namelijk rond 64% en dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 50%.

Bij Van Buuren ligt het percentage dat de vrijstelling behaald bij de tussentijdse toets op 100%! Dit betekent dat alle leerlingen die de afgelopen 12 maanden een tussentijdsde toets hebben gedaan, de vrijstelling hebben behaald.

Voordelen tussentijdse toets voor het rijexamen

Voor een tussentijdse toets kun je niet slagen of zakken zoals op het praktijkexamen. Wél kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen in het praktijkexamen dat enkele weken later volgt op de toets. Dat is een mooi voordeel voor bij afrijden!

Een tussentijdse toets heeft ook nog andere voordelen:

  • Je ziet hoe alles werkt in het examencentrum van het CBR
  • Je beleeft hoe een examen kan gaan en bent dus beter voorbereid
  • Je hoort alvast wat een examinator van je verwacht tijdens het rijexamen
  • Je krijgt nuttige tips mee van de examinator
  • Je gaat waarschijnlijk met minder zenuwen naar het echte examen

Kosten tussentijdse toets

De kosten voor een tussentijdse toets bij het CBR zijn precies hetzelfde als de kosten voor een rijexamen, namelijk €100,- (in 2017). Houd er rekening mee dat de kosten van de rijschool er nog bij komen. Denk hierbij aan administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur.

De tussentijdse toets zit bij Van Buuren standaard in je lespakket, je betaalt dus niets extra! Na de tussentijdse toets zul je richting het einde van je rijopleiding gaan, de laatste rijlessen staan voornamelijk in het teken van opwarmen en bijschaven van de techniek.

Benieuwd hoe jouw rijopleiding er uit kan komen te zien bij Van Buuren? Check dan de pagina van het Autorijbewijs, plan je intake en ervaar het zelf!

Alle tips van het CBR lees je hier.


Terug naar overzicht
Website door Mint