Tip 14 CBR: Teveel last van zenuwen? Kies een faalangstexamen!

2 November 2017

Zenuwachtig voor je praktijkexamen? Relax, je bent echt niet de enige! Een beetje gezonde spanning voor het afrijden hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. En als je goed voorbereid bent, komt het vaak goed.

Vandaag de laatste tip van het CBR: Kiezen voor een faalangstexamen, ja of nee?

Bij Van Buuren ga je dan ook pas op examen wanneer jijzelf en jouw instructeur ervan overtuigd zijn dat je daadwerkelijk op examenniveau bent! En mocht tijdens je rijopleiding al blijken dat je last hebt van faalangst en dat dit ook je prestaties kan beïnvloeden, dan plannen wij direct een faalangstexamen in.

Maar wat als je té zenuwachtig bent om te laten zien wat je kunt? Als je door de zenuwen helemaal blokkeert tijdens het rijden? Dan is het verstandig om een speciale rijschool te zoeken. En/of een speciaal examen te doen bij het CBR.

Onze instructeurs zijn ook geschoold in het omgaan met leerlingen met faalangst. Dit is helemaal niet verkeerd en niet anders dan normaal!

Zenuwen onder controle houden bij je rijexamen

De zenuwen onder controle houden bij het praktijkexamen, dat wil iedereen. Maar het lukt niet altijd. En dat is volkomen normaal. Dus sta jezelf toe om zenuwachtig te zijn. Anders leidt dat alleen maar je aandacht af van het verkeer.

De examinator weet dat zenuwen voor een praktijkexamen altijd aanwezig zijn. Daarom doet die zijn best om je op je gemak te stellen. Zodat jij zo goed mogelijk kunt laten zien hoe rijvaardig je bent.

Faalangst-rijexamen

Het halen van je rijbewijs is een belangrijk moment in je leven. Faalangst kan dat moment behoorlijk verstoren. Door extreme zenuwen klap je dicht tijdens examens. Het CBR biedt mensen met faalangst graag de helpende hand. Met een faalangst-rijexamen.

Bij een faalangstexamen heeft de examinator meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen om de spanning minder te laten worden. In totaal duurt een faalangstexamen 80 minuten. De examenrit zelf is 35 minuten, net als bij een gewoon praktijkexamen. Ook de eisen om te slagen zijn hetzelfde als bij een gewoon examen. Maak dus een bewuste keuze en laat je niets aanpraten.

Faalangst-rijexamen aanvragen

Wij kunnen een faalangstexamen voor jou aanvragen. Dit plannen wij dan in overleg met jou in, op basis van jouw beschikbaarheid.

Faalangst-rijexamen kosten

Een faalangstexamen kost bij het CBR €147,- (in 2017). Dat is een stuk duurder dan een gewoon examen (€100,-). Dat komt omdat het faalangstexamen langer duurt (80 minuten in plaats van 55 minuten). Naast de kosten van het CBR betaal je ook geld aan de rijschool: voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de instructeur die je begeleidt naar het examen.

Bij Van Buuren betaal je echter een toeslag van slechts € 25 voor dit examen. Nogmaals: het is niet moeilijker of anders dan normaal en daar hoef jij geen financiële gevolgen van te ondervinden!

Slagingspercentage van het faalangst-rijexamen

Het slagingspercentage bij het faalangst-rijexamen bij het CBR lag in 2016 op zo’n 57%. Dat is hoger dan bij het gewone rijexamen (50%).

Bij Van Buuren ligt dit slagingspercentage over de afgelopen 12 maanden ook op 57%, dit is nog geen procent lager dan bij het reguliere examen. Dat het faalangstexamen makkelijker zou zijn is dus niet waar. Daarom reserveren wij het faalangstexamen voor jou als je het echt nodig hebt!

Benieuwd hoe jouw rijopleiding er uit kan komen te zien bij Van Buuren? Check dan de pagina van het Autorijbewijs, plan je intake en ervaar het zelf!

Alle tips van het CBR lees je hier.


Terug naar overzicht
Website door Mint