Vrachtvervoer over de weg in 2016 toegenomen

22 Maart 2017
Vrachtvervoer over de weg in 2016 toegenomen

In 2016 werd 657 miljoen ton aan goederen over de weg vervoerd door Nederlandse voertuigen. Dat is een stijging van 2,5% ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de voorgaande tien jaar werd alleen in 2007 een grotere stijging (2,9%) genoteerd.

De toename is vooral te danken aan binnenlands vervoer. Het gewicht dat binnen de Nederlandse landsgrenzen werd verplaatst, groeide met 4% tot 529 miljoen ton. Het internationale vervoer door Nederlandse vrachtwagens daalde licht.

Landbouw en levensmiddelen

De helft van de producten die binnen Nederland wordt vervoerd, valt in de categorieën landbouwproducten, levende dieren, levensmiddelen en bouwgoederen. Het vervoer van landbouwgoederen en levensmiddelen nam in 2016 met 5% toe ten opzichte van een jaar eerder.

Het transport van bouwgoederen (zand, grond, grind en bouwmaterialen) steeg met ruim 1% naar 112 miljoen ton. In de periode tussen 2009 en 2013 nam dit nog met een kwart af.

Beroepsvervoer

Het beroepsvervoer steeg voor het vierde jaar op rij. Het nam met bijna 4% toe tot 153 miljoen ton. Het eigen vervoer, voor rekening van het bedrijf zelf, daalde daarentegen met 1,5%.

Van elke honderd ton vervoerd gewicht door Nederlandse vrachtauto’s, komen er bijna tachtig voor rekening van beroepsvervoerders.

Bron: Nu.nl


Terug naar overzicht
Website door Mint