Wijzigingen VCA examens per 1 september 2017

13 Juli 2017

Vanaf 1 september 2017 wijzigen de eind- en toetstermen van de VCA examens. Met deze wijzigingen, welke de grootste in de afgelopen 10 jaar zijn, worden ook gelijk de wijzigingen voor de nieuwe examens doorgevoerd.

Nieuwe lesmaterialen

Nieuwe eind- en toetstermen betekent ook nieuw lesmateriaal. De kwaliteit van ons lesmateriaal blijft uiteraard onveranderd hoog, zoals u van ons gewend bent, alleen zijn er nu de nieuwe eind- en toetstermen in verwerkt.

Nieuwe vraagvormen

Het huidige VCA examen bestaat uit mutiple choice vragen; 1 vraag met 3 antwoordmogelijkheden. Vanaf 1 september zal tenminste 50% van de vragen vervangen worden door andere vraagvormen, zoals:

  • De kandidaat krijgt 1 vraag en moet bij de gegeven situatie/afbeelding het juiste antwoord selecteren.
  • De kandidaat krijgt een aantal stellingen te zien en dient per stelling een JA of NEE antwoord te geven.
  • De kandidaat dient 4 items te slepen en in de juiste volgorde te zetten.
  • De kandidaat krijgt 1 vraag waar meerdere antwoorden goed zijn. De kandidaat selecteert de juiste antwoorden.
  • De kandidaat krijgt 1 vraag met meerdere antwoordmogelijkheden. Er is slechts 1 antwoord juist. De kandidaat selecteert het juiste antwoord.

Regulier examen of voorleesexamen

Zoals u inmiddels gewend bent, is het voor het Basisveiligheid examen mogelijk om in diverse talen een voorleesexamen aan te vragen. Met de introductie van de nieuwe examens wordt het mogelijk om voor bijna alle talen een voorleesexamen aan te vragen. Kandidaten kunnen middels het programma ReadSpeaker de tekst op het scherm voor laten lezen. De tijdsduur veranderd niet; het reguliere Basisveiligheidsexamen blijft maximaal 60 minuten en de voorlees variant blijft maximaal 75 minuten.

Enkel nog digitale examens

Vanaf 1 september 2017 moet het hele VCA examenstelsel digitaal zijn en is er dus geen mogelijkheid meer om een papieren noodexamen in te zetten.

Cesuur VCA examens

Een misplaatste opvatting is dat de examens per 1 september 2017 moeilijker worden. De opbouw van de examens veranderd en de manier van het testen van kennis ook. Omdat er nieuwe vraagvormen en een nieuwe manier van kennis testen wordt geïntroduceerd en de “gokkans” kleiner wordt, wordt ook de cesuur aangepast:

  • VCA Basis: 40 vragen, waarvan minimaal 26 goede antwoorden;
  • VOL-VCA: 70 vragen, waarvan minimaal 45 goede antwoorden;
  • VIL-VCU: 70 vragen, waarvan minimaal 45 goede antwoorden.

Inzage in de resultaten

Wanneer een kandidaat binnen de gestelde tijd het examen afrondt, krijgt hij na afsluiting van het examen te zien hoeveel procent hij per hoofdstuk gescoord heeft. Wanneer een kandidaat zakt voor het examen, wordt op deze manier inzichtelijk gemaakt op welk gebied de kandidaat meer kennis zal moeten vergaren. Let op! De feedback is per hoofdstuk. Vanaf 1 september 2017 zijn er slechts 4 hoofdstukken! Wanneer een kandidaat het gemaakte examen in wil zien is dat mogelijk.

Via ons examenbureau EBVN kan de kandidaat een aanvraag doen om het examen in te zien. EBVN doet hiertoe een aanvraag bij VCA Infra. De kandidaat wordt vervolgens uitgenodigd om het examen in Amersfoort in te komen zien. Er is geen mogelijkheid voor de kandidaat om dit zelf te organiseren en het examen inzien op een andere locatie is niet mogelijk.


Terug naar overzicht
Website door Mint