Wat is een BNOR-examen?

Een BNOR-examen is een andere examenvorm dan het reguliere praktijkexamen. Wanneer je vier keer voor je rijexamen bent gezakt dan is het vijfde examen een BNOR-examen. Het is een wat uitgebreidere vorm, met meer aandacht voor de kandidaat.

Voordat de rit start je eerst in gesprek met de examinator. Er wordt een ogentest afgenomen en er worden een aantal voorbereidingshandelingen gedaan, net als een aantal controlehandelingen. Als dit in orde is ga je beginnen aan het examen. Het doel is natuurlijk dat je een deel van de rit zelfstandig gaat rijden naar een bestemming.

Verschil tussen BNOR- en normaal examen

Er zijn wel verschillen tussen het CBR examen en het BNOR examen. Als je deelneemt aan het BNOR examen kun je erg zenuwachtig zijn. Daarom wordt er bij het BNOR examen een andere locatie gekozen welke iets rustiger is (bijvoorbeeld in een restaurant of in een sportcentrum).

Er is altijd extra tijd beschikbaar, dit is gemiddeld een kwartier langer dan de tijd die uitgetrokken wordt voor de CBR-procedure. Binnen deze tijd word je op je gemak gesteld en word je wat rustiger. Je kunt dan met een prettiger gevoel aan de praktijkrit beginnen.

Het BNOR-examen is niet gemakkelijker dan het CBR-examen. De eisen zijn namelijk in de wet vastgelegd!

De examinator als adviseur

Bij een BNOR-examen noemen ze de examinator ook wel een rijvaardigheidsadviseur. Deze mensen weten precies hoe zij om moeten gaan met kandidaten die nerveus zijn voor een examen en zij houden er ook rekening mee dat spanningen en stress een grote invloed kunnen hebben op het rijgedrag. Zij proberen daarom de spanningen zoveel mogelijk te verminderen.

De rijvaardigheidsadviseur zal bekijken waar het de vorige keer eventueel is misgegaan. Het advies is daarom dat de instructeur bij het voorgesprek aanwezig is. Tijdens het rijden zal de rijvaardigheidsadviseur de omstandigheden zo gunstig mogelijk maken voor je.

Als je zenuwachtig bent tijdens het rijden kan de auto even langs de weg worden gezet, zodat je even tot rust kunt komen.

De uitslag

Na de praktijkrit hoor je of je geslaagd bent of niet. Wanneer je niet bent geslaagd dan zal de rijvaardigheidsadviseur met je bespreken wat je kunt verbeteren. Je rijinstructeur kan hierbij aanwezig zijn, zodat hij weet waar je aandacht aan moet besteden tijdens de rijlessen.


‹ Ga terug naar veelgestelde vragenHeeft dit antwoord jou niet geholpen? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!


Telefoon

Bel ons voor al je vragen op:
015 – 744 00 08

Contactformulier

Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Stel uw vraag

Mail ons!

Stuur een e-mail naar info@vbuuren.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Website door Mint