Home  ›  klantenervaringen  ›  Willem van den Berge

Willem van den Berge - Busrijbewijs

Op 30 oktober had Verkeersschool Van Buuren een primeur: de eerste 18-jarige bestuurder van onze bus!

Intest in de bus

Willem had de eer om als één van de jongste chauffeurs in spé in Nederland te proeven van het rijden in een grote bus.

Begin augustus van dit jaar meldde Willem zich aan bij Verkeersschool Van Buuren. Hij wilde graag een intest in de bus volgen om te ervaren hoe het is om hiermee te rijden en een inschatting te krijgen hoeveel uur hij ongeveer nodig zou hebben om het Busrijbewijs te halen. Destijds was het experiment van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om de minimumleeftijd voor het D-rijbewijs te verlagen naar 18 jaar al stopgezet. Het leek erop dat Willem het halen van zijn Busrijbewijs nog minimaal 3 jaar uit moest stellen, totdat hij oud genoeg zou zijn om legaal het Busrijbewijs te halen.

Verlaging minimumleeftijd D-rijbewijs definitief ingevoerd

Eind september was de kogel door de kerk op het Ministerie IenM. Het busrijbewijs mét Code 95 zou voortaan de minimumleeftijd van 18 jaar krijgen en het werd in de Nederlandse wetgeving opgenomen! Willem mocht tóch rijden en lessen in een Bus. Toen onze Adviseur Opleidingen contact met Willem opnam om het goede nieuws te vertellen was hij erg blij met het nieuws. Op 30 oktober was het zo ver! Willem ging als één van de jongste óóit in Nederland in een Bus rijden.

Wij stelden hem na afloop wat vragen:

  • Waarom wil je het Busrijbewijs al op je 18e gaan halen?

"Ik wil dit als leuke bijbaan gaan doen naast mijn studie HBO Verkeerskunde. Het sluit goed op mijn studie aan en ik hou erg veel van rijden en 'op' de weg zitten. Ook is het handig om altijd iets achter de hand te houden."

  • Hoe heb je de intest ervaren? En hoe vond je het gaan?

"Ik vond het wel goed gaan. Omdat ik ook het Scooter- en Autorijbewijs heb voel ik mij prettig op de weg. Dit maakt het al een stuk makkelijker om je te ontspannen en lekker te gaan rijden. Verder vond ik het erg leerzaam, want als zo'n Bus voorbij rijdt lijkt het erg simpel. Het was toch even wennen aan de grootte van de bus. Alles is anders dan in de auto, hoger op de weg, meer ruimte achter het stuur en andere knopjes en dashboard. Het lijkt mij echt een super toffe uitdaging om hiermee verder te gaan."

  • Wat zijn je plannen als je het rijbewijs hebt gehaald?

"Ik wil naast mijn studie in de vakanties en in het weekend op oproepbasis gaan werken bij ons in het streekvervoer. Wie weet dat ik na mijn studie nog meer met een bus ga doen, maar dat weet ik nu nog niet."

Advies van de instructeur

Onze instructeur Carl heeft ook genoten van Willem achter het stuur. Instructeur Carl: "Mooi om te zien dat zo'n jonge gozer het gewoon "even" doet, de branche heeft veel meer van dit soort jongens nodig! Willem is super gemotiveerd en heeft er ook nog eens een heel goed gevoel voor. Ik adviseer hem 25,5 uur rijles te nemen, wat zeker niet slecht is voor een jongen van 18 jaar oud! Hiermee moet hij het zeker gaan halen!"


Terug naar ervaringen overzicht

Website door Mint