Bus rijbewijs

Haal je D rijbewijs voor de bus!

 • Met of zonder vakbekwaamheid code 95.
 • Medische keuring bij ons op locatie of elders in de buurt.
 • Praktijkopleiding start op ons eigen verkeersoefenterrein in Pijnacker.
 • Examen vanaf onze locatie.
 • Snelle CBR examendatum.

Reserveer je proefles

Proefles

 • Tijdens de proefles beoordeelt de instructeur jouw rijvaardigheid in de bus voor advies over het D rijbewijs.
€125,-

Pakket A

 • 25 uur praktijkles
 • Praktijkexamen
 • Vaste instructeur
€3010,-
Meest gekozen pakket

Pakket B

 • 28 uur praktijkles
 • Praktijkexamen
 • Vaste instructeur
€3305,-
Waarom kiezen voor Van Buuren?
Meer dan 0 bus leerlingen, vaste instructeur, hoog slagingspercentage en snelle examendata!

Hoe werkt het?

1.

Theorie-examen halen

Bereid je goed voor op het theorie-examen met onze klassikale of online trainingen voor de verschillende modules (1, 2, en 3).

2.

Medische keuring

Onderga de verplichte gezondheidskeuring voorafgaand aan je opleiding op onze locatie of elders in de buurt.

3.

Praktijk opleiding

Stel je spiegels in en ga daarna samen met de instructeur de openbare weg op en oefen ter voorbereiding op je examen.

4.

Je rijbewijs behalen

Na het goed afleggen van het praktijkexamen heb jij je rijbewijs voor de bus in handen!

Medische keuring

 • Door een gecertificeerde bedrijfsarts
 • Op locatie in Pijnacker of elders in de regio
€80,-

Theorie rijbewijs D module 1 (online)

 • Lesmateriaal Module 1 (e-learning)
 • Klassikale examen training Module 1 (op locatie)
 • Theorie-examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid Module 1 bij het CBR
€355,-

Theorie rijbewijs D module 1 (klassikaal)

 • 2 daagse klassikale cursus Module 1
 • Lesmateriaal Module 1
 • Theorie-examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid Module 1 bij het CBR
€455,-

Vervoer met een vrolijke glimlach!

Wil je buschauffeur worden? Volg onze opleiding voor het D-rijbewijs met Vakbekwaamheid Code 95, speciaal ontworpen voor aspirant-buschauffeurs! Deze aantekening op je rijbewijs bevestigt je professionele status als buschauffeur en geeft je de bevoegdheid om het vak in personenvervoer, vanuit Nederland, binnen de EU uit te oefenen.

Buschauffeurs die zware bussen met passagiers vervoeren, moeten beschikken over specifieke rijvaardigheden en expertise. Het D-rijbewijs is essentieel voor chauffeurs die als buschauffeur willen werken, vooral in het personenvervoer zoals een touringcar of in het openbaar vervoer.

Naast het verwerven van de benodigde rijvaardigheden biedt onze opleiding ook uitgebreide kennis over de regelgeving en veiligheidsprotocollen in het personenvervoer.

Je wordt volledig voorbereid om als buschauffeur, vanuit Nederland, binnen de EU aan de slag te gaan, waarbij veiligheid en professionaliteit centraal staan. Wacht niet langer en plan jouw proefles via onze boekingsmodule bovenaan deze pagina en start jouw reis naar een lonende carrière als buschauffeur!

Code 95 (Online)

 • Lesmateriaal Module 2/3 (e-learning)
 • Klassikale examentraining Module 2/3 (op locatie)
 • Theorie-examen Vakbekwaamheid Module 2/3-C bij het CBR
 • Praktische toets
 • Toets op besloten terrein
€1395,-

Code 95 (Cursus)

 • Klassikale cursus Module 2/3
 • Lesmateriaal Module 2/3
 • Theorie-examen Vakbekwaamheid Module 2/3-C bij het CBR
 • Praktische toets
 • Toets op besloten terrein
€1565,-

Veel gestelde vragen

Is een medische keuring verplicht voor het busrijbewijs?

Ja, een medische keuring is inderdaad verplicht als je het busrijbewijs wilt behalen. Tijdens deze keuring zal een bevoegde arts beoordelen of je zowel geestelijk als lichamelijk in staat bent om zelfstandig en veilig een groot voertuig te besturen en deel te nemen aan het verkeer.

Na een succesvolle medische keuring ontvang je een verklaring van rijgeschiktheid van het CBR.Wat wordt er onderzocht bij de medische keuring?

Tijdens de medische keuring zal de arts verschillende aspecten onderzoeken, waaronder:

 • Of je je armen en benen goed kunt gebruiken.
 • Je bloeddruk.
 • Je zichtvermogen.
 • Je algemene geschiktheid om veilig een motorvoertuig te besturen, zowel fysiek als mentaal.
 • Bloedwaarden worden gecontroleerd door middel van een vingerprik.

Waar en door wie kan ik me medisch laten keuren?

Je kunt de medische keuring laten uitvoeren door een bevoegde en gecertificeerde arts. Het is echter belangrijk op te merken dat je eigen huisarts deze keuring niet mag uitvoeren. Op onze locatie in Pijnacker wordt elke twee weken een medische keuring aangeboden, uitgevoerd door een bedrijfsarts, die bevoegd is om de rijgeschiktheid te beoordelen.

Hoe lang is de uitslag geldig?

De uitslag van de medische keuring is 3 jaar geldig. De ingevulde gezondheidsverklaring, die je als onderdeel van de keuring indient, is 1 jaar geldig.

 

Let op! Het vooraf hebben geregeld en meebrengen van de gezondheidsverklaring naar de medische keuring is verplicht. 

Waar vindt de theoriecursus plaats voor het busrijbewijs?

Van Buuren organiseert maandelijks een klassikale theoriecursus om je te ondersteunen bij de voorbereiding op de theorie-examens voor het busrijbewijs. Deze theoriecursus wordt gehouden op onze locatie in Pijnacker.

Je hebt de keuze tussen een dag- of avondcursus. De dagcursus strekt zich uit over een periode van 2 weken en de avondcursus wordt uitsluitend gegeven op aanvraag.

Het is belangrijk op te merken dat de theoriecursus zowel fysiek op locatie als online beschikbaar is.

Hoe lang duurt een praktijkles voor het busrijbewijs?

De praktijklessen voor het busrijbewijs worden in blokken van minimaal 2 uur gegeven. Je hebt ook de mogelijkheid om meerdere blokken achter elkaar te volgen.

De praktijklessen en het praktijkexamen beginnen vanaf onze locatie in Pijnacker. Tijdens de lessen rijd je voornamelijk in de omgeving van Pijnacker, zodat je het praktijkexamen aflegt in een vertrouwde omgeving.

Praktijklessen worden aangeboden van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 08:00 tot 17:00 uur. Tijdens de lessen maak je gebruik van een Volvo 9700HD touringcar.

Waar wordt het examen afgenomen?

Het examen wordt afgenomen vanaf ons eigen terrein in Pijnacker. Een bevoegde examinator van het CBR zal naar ons terrein komen om het examen te faciliteren. Het voordeel hiervan is dat je in een vertrouwde omgeving examen doet, waar je tijdens je lessen hebt geoefend.

Kan ik mijn rijles annuleren?

Geplande rijlessen kunnen doorgaans niet geannuleerd worden, behalve in bijzondere omstandigheden. Bij vragen of onvoorziene situaties verzoeken wij je vriendelijk om zo spoedig mogelijk contact met ons op te nemen. Op die manier kunnen we samen naar een passende oplossing zoeken.

Hier is echter een uitzondering op de regel: als onze Customer Care afdeling erin slaagt om de geannuleerde les op te vullen, worden er geen kosten in rekening gebracht. In plaats daarvan krijg je een tegoed, waarmee je een nieuwe les kunt plannen. Het is belangrijk te benadrukken dat deze mogelijkheid alleen geldt als de les succesvol wordt opgevuld. Neem gerust contact met ons op voor verdere ondersteuning bij het plannen van je rijlessen.

Hoeveel personen mag ik vervoeren met het busrijbewijs?

Het busrijbewijs is vereist voor chauffeurs die meer dan 8 personen willen vervoeren, waarbij de chauffeur niet wordt meegerekend. Het aantal personen dat je mag vervoeren met het busrijbewijs kan variëren per voertuig. De toegestane passagierscapaciteit is afhankelijk van de specificaties vermeld op het kentekenbewijs van het voertuig. Hierop staat aangegeven hoeveel passagiers er maximaal in de bus vervoerd mogen worden.

Wat is het verschil tussen het D1-rijbewijs en het busrijbewijs D?

Het belangrijkste verschil tussen het D1-rijbewijs en het D-rijbewijs voor bussen heeft betrekking op het aantal passagiers dat je met het rijbewijs mag vervoeren en de minimumleeftijd om het rijbewijs te verkrijgen.

Aantal passagiers:

 • Met het D1-rijbewijs mag je maximaal 16 passagiers vervoeren, waarbij jezelf niet wordt meegerekend. De bus waar je in rijdt, mag ook maximaal 8 meter lang zijn.
 • Met het D-rijbewijs mag je meer dan 8 passagiers vervoeren, waarbij jezelf niet wordt meegerekend. Het maximum aantal passagiers dat je mag vervoeren, is afhankelijk van het aantal zit- en/of staanplaatsen in het voertuig. Bijvoorbeeld, als het voertuig 50 zitplaatsen heeft, mag je maximaal 50 personen vervoeren. Het maximale aantal passagiers staat ook vermeld op het kentekenbewijs van het voertuig.

Minimumleeftijd:

 • Voor het D1-rijbewijs kun je examen doen vanaf 21 jaar, op voorwaarde dat het vervoer niet commercieel is en je dus geen Code 95 nodig hebt. Als je het D1-rijbewijs met Code 95 wilt halen, kun je examen doen vanaf 18 jaar.
 • De minimumleeftijd voor het D-rijbewijs is 24 jaar, zonder Code 95. Als je het D-rijbewijs met Code 95 wilt behalen, kun je dit al vanaf 18 jaar doen.

Hoe herken je onze instructeurs?

Onze instructeurs zijn eenvoudig te herkennen aan meerdere kenmerken. Ze rijden altijd in lesvoertuigen met opvallende Van Buuren-bestickering rondom het voertuig. Daarnaast dragen onze instructeurs te allen tijde bedrijfskleding met het herkenbare logo van onze rijschool. Je kunt dus uitkijken naar deze combinatie van visuele signalen om onze instructeurs gemakkelijk te herkennen.

Bovendien ben je altijd welkom om de instructeur te vragen naar zijn of haar WRM-bevoegdheidspas. Deze pas bevestigt dat de instructeur over de juiste beroepskwalificatie beschikt. Onze instructeurs nemen jaarlijks deel aan trainingen om hun vaardigheden op peil te houden, waardoor je verzekerd bent van professionele begeleiding.

Is het mogelijk om een opfrisles bij jullie te boeken?

Absoluut! Of je nu lang niet hebt gereden met een bus of voordat je weer de weg op gaat een opfrisles wilt, het is bij ons zeker mogelijk. We bieden de gelegenheid om je vaardigheden op te frissen en je weer vertrouwd te maken met het rijden in een bus. Samen bespreken we jouw specifieke behoeften en zorgen ervoor dat je met hernieuwd zelfvertrouwen en kennis de weg op gaat. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie en om de mogelijkheden te bespreken.

Wat doet ons kantoor voor jou?

Na je inschrijving is onze Customer Care afdeling er om al jouw vragen te beantwoorden. Ze zijn jouw eerste aanspreekpunt voor allerlei zaken, of het nu gaat om het verplaatsen of annuleren van je rijles, een vraag over je factuur of als je iets anders wilt bespreken. Zij staan klaar om je te assisteren.

Vul onderstaand formulier in

Laat je gegevens achter

Opleiding Categorie:


Bericht:

Jouw gegevens

Bedrijfsgegevens

Jouw inschrijving