Over welke opleiding gaat je vraag?
Veel gestelde vragen - Trainingen
Wanneer moet ik mijn C-rijbewijs verlengen?
Wat gebeurt er met het chauffeursdiploma na de invoering van de Vakbekwaamheid Code 95?
Ik heb een C- Γ©n D-rijbewijs, moet ik dan ook 2 keer 35 uur nascholing volgen?
Ik heb eigen vervoer, geldt Code 95 dan ook voor mij?
Ja, de Code 95 is van toepassing op iedere beroepschauffeur met een rijbewijs C1, C, D1 en D. Er is geen uitzondering gemaakt voor beroepschauffeurs met eigen vervoer.
Er zijn echter heel specifieke situaties waarin uitstel kan worden verleend:
- Chauffeurs die af en toe privΓ©personen of goederen vervoeren.
- Chauffeurs die een leeg voertuig vanaf een bepaalde locatie terugbrengen naar de vestiging van het bedrijf.
In deze situaties wordt er geen sprake geacht van regulier ‘vervoer’, en daarom kunnen chauffeurs in aanmerking komen voor een jaar uitstel. Het is echter belangrijk te benadrukken dat dit alleen bij hoge uitzondering wordt verleend.
Ik heb een buitenlands rijbewijs met Code 95, kan ik dit omzetten naar een Nederlands rijbewijs?
Hoe kan ik bijhouden hoeveel uren Code 95 ik heb gevolgd?
Beroepschauffeurs kunnen hun totaal aantal gevolgde nascholingsuren inzien via het CCV (mijn.cbr.nl). Het inloggen op deze pagina is mogelijk via DigiD.
Het overzicht op deze pagina is persoonsgebonden en alleen toegankelijk voor de betreffende chauffeur. Hier kan de chauffeur nauwkeurig bijhouden hoeveel uren Code 95 hij/zij heeft gevolgd. Het biedt een handige en gepersonaliseerde manier om de voortgang van de nascholing te monitoren.
Wat gebeurt er als ik niet op tijd Code 95 heb gevolgd?
Indien het niet lukt om tijdig 35 uur aan nascholing te volgen (in het geval van het CCV-B chauffeursdiploma) of om het rijbewijs om te zetten (indien je niet in het bezit bent van het CCV-B chauffeursdiploma), mag je niet langer beroepsmatig rijden!
In de periode tussen het volgen van de laatste nascholingscursus en het verkrijgen van het nieuwe rijbewijs mΓ©t (vernieuwde) Vakbekwaamheid Code 95, is het niet toegestaan voor chauffeurs om professioneel te rijden. Het tijdig behalen van de vereiste nascholing is dus van essentieel belang om de geldigheid van de Vakbekwaamheid Code 95 te behouden en het beroepsmatig rijden voort te zetten
Zijn er ook vrijstellingen voor nascholing Code 95?
Geldt de nascholingsverplichting alleen voor Nederlandse beroepschauffeurs?
Nee, de nascholingsverplichting geldt voor alle beroepschauffeurs in de Europese Unie. Elk EU-land is verplicht om dezelfde regelgeving in te voeren voor zowel hun huidige als toekomstige beroepschauffeurs. Dit betekent dat elke lidstaat van de EU dezelfde eisen hanteert voor de nascholing van Europese beroepschauffeurs.
In Nederland is het CCV, in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, belast met het toezicht op de uitvoering van de Richtlijn Vakbekwaamheid.
Nascholingscursussen in het buitenland volgen: Je kunt nascholingscursussen alleen volgen in het land waar je werkt of woont. Het is vereist dat je een relatie hebt met het desbetreffende land om de cursus te kunnen volgen. Als je cursussen in het buitenland hebt gevolgd en je vernieuwt je rijbewijs in Nederland, dien je bewijs te leveren van de gevolgde nascholing en aan te tonen dat je in het betreffende land woonachtig en/of werkzaam was. Als je de nascholing in Nederland hebt gevolgd en je vernieuwt je rijbewijs in het buitenland, ontvang je van het CCV een omwisseldocument.
Voor meer informatie hierover kun je terecht op de website van het CBR.
Uitvoering verschilt per land: Hoewel de regelgeving vanuit Europa is vastgesteld, kan de uitvoering per land verschillen. Een voorbeeld hiervan zijn de ADR-trainingen. In Nederland worden deze gezien als nascholingsopleiding, terwijl dit in diverse andere Europese landen niet mogelijk is.
Hoeveel uur nascholing Code 95 moet ik volgen?
Sinds september 2009 zijn beroepschauffeurs wettelijk verplicht om elke 5 jaar 35 uur aan nascholing te volgen. Het niet naleven van deze verplichting resulteert in het verlies van de Code 95 (vakbekwaamheid), waarna het volledige vakbekwaamheidstraject opnieuw moet worden doorlopen. Deze verplichting geldt zowel voor vrachtwagen- als buschauffeurs.
Theorie: Van de 35 uur nascholing mag maximaal 28 uur aan theorie worden besteed. Voorbeelden van theoriecursussen die je kunt volgen als onderdeel van de nascholing zijn onder andere: Lading zekeren, ADR, VCA en Heftruck.
Praktijk: Er moet minimaal 7 uur aan nascholing worden besteed aan een praktijktraining, waarvan je minimaal 2,5 uur zelf achter het stuur zit. Voorbeelden van praktijktrainingen zijn onder andere: Het Nieuwe Rijden (HNR), Defensief rijden en Schadepreventief rijden.
Voor verdere informatie kun je altijd contact met ons opnemen. Aarzel niet om aanvullende details aan te vragen.