Blog: De carrièremogelijkheden van een vrachtautochauffeur

5 September 2016
Blog: De carrièremogelijkheden van een vrachtautochauffeur

Na het halen van je vrachtautorijbewijs ligt er een carrière met honderdduizenden kilometers en tonnen aan vracht en lading in het verschiet.

Tijdens je rijopleiding heb je dagen-, weken-, maandenlang doorgebracht achter het stuur, in de boeken en met examens. Na je praktijkexamen voor het C-rijbewijs gaat het dan echt beginnen. Je bent klaar voor een nieuwe carrière als vrachtautochauffeur!

Maar weet jij hoe jouw carrière er uit gaat zien?

Jouw eerste job is meestal het meest voor de hand liggende: je vervoert stukgoed zoals dozen, pallets en andere goederen. Het laden en lossen doe je vaak zelf of samen met een bijrijder. Plots merk je dat er veel meer bij komt kijken dan alleen het rijden van A naar B.

Om echt een professioneel vrachtautochauffeur te worden, is het aan te raden om je verder te ontwikkelen en te scholen. Naast voldoende kilometers op de teller en rijervaring tellen ook jouw vaardigheden mee voor het complete plaatje. Tip: gebruik de 35 uur aan nascholing Code 95 om cursussen te volgen waarmee jij je specialiseert of jou juist breder inzetbaar maakt.

Verder ontwikkelen als beroepschauffeur

Als vrachtautochauffeur is het, zoals bij bijna alle beroepen, lekker om te weten dat je zoveel mogelijk zelf kan doen. Ook voor jouw werkgever is dit een groot pluspunt, tijd is immers geld en er wordt hard gewerkt om de planning zo efficiënt als mogelijk te maken.

Basiskennis en -vaardigheden

Hierbij kun je denken aan het volgen van cursussen ter verbetering van jouw vaardigheden. Cursussen zoals Chauffeursdag, Lading zekeren en Techniek en diagnose stellen bij pech zijn uitstekend geschikt om de basis als vrachtautochauffeur verder onder de knie te krijgen.

Veilig en verantwoord aan de slag

Om het principe Veilig Werken te bevorderen kun je ook het VCA-certificaat halen. Zo toon je aan dat jij een veilige en verantwoorde werkwijze hebt. Na het volgen van een VCA-cursus ben je vrijgesteld voor het theorie-onderdeel van de opleidingen voor het heftruckcertificaat en reachtruckcertificaat.

Combineer je bijvoorbeeld de cursus Lading zekeren met VCA en Heftruck weet jouw werkgever zeker dat jij veilig te werk gaat en boven alles bewust bent van wat je doet.

Werken met gevaarlijke stoffen

Wil jij gevaarlijke stoffen gaan vervoeren? Het ADR-certificaat is verplicht voor vrachtautochauffeurs die gevaarlijke stoffen (gaan) vervoeren als stukgoed, in tankauto’s en containers of explosieve en radioactieve stoffen. Gevaarlijke lading vraagt natuurlijk om uitstekend geschoold personeel.

Opleiden in de praktijk

Naast het volgen van theoriecursussen kun je ook het CE-rijbewijs halen. Met een vrachtauto met aanhanger of trekker met oplegger kun je zwaardere, grotere en meer ladingen tegelijk vervoeren. Zo vergroot je jouw mogelijkheden niet alleen als chauffeur, maar ook jouw baankansen.

Veel weggebruikers denken dat zij de beste chauffeur zijn en dat er niets mis is met hun rijvaardigheden. Toch kan het geen kwaad om regelmatig jouw rijstijl te testen, denk hierbij aan bijvoorbeeld Defensief rijden, Manoeuvreren of Het Nieuwe Rijden in het kader van kostenbesparing en (milieu)vriendelijk rijgedrag.

Sparringpartner

Wij hopen je hiermee een goed steuntje in de rug te hebben gegeven om jouw carrière als vrachtautochauffeur te starten of verder te ontwikkelen. Misschien weet je al precies wat je wil en misschien ben je nog zoekende naar passende opleidingen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw carrière een boost te geven? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs voor een goed, persoonlijk gesprek en advies. Wij kunnen je helpen met het plannen van jouw nascholing Code 95 of vrijblijvend adviseren over onze opleidingsmogelijkheden.


Terug naar overzicht
Website door Mint