De misverstanden en meest gestelde vragen over Code 95 op een rij

20 Juli 2016
De misverstanden en meest gestelde vragen over Code 95 op een rij

Er blijken nog een hoop onduidelijkheden en misverstanden te zijn over de Nascholing Code 95. De tijd begint te dringen (10 september) en de telefoon staat roodgloeiend, chauffeurs en bedrijven met vragen of die nog niet alle uren hebben gemaakt.

De misverstanden en meest gestelde vragen op een rij:

1. Ik heb een vrijstelling voor de Code95.

Ik maak gebruik van een vrijstelling, dus de Code 95 is niet op mijn bedrijf van toepassing. Wanneer u gebruik kunt maken van één van de vrijstellingen voor Code 95 moet u dit onderweg aan kunnen tonen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een urenregistratie waaruit blijkt dat u onderweg bent met materieel dat u beroepshalve nodig heeft om uw werkzaamheden op locatie uit te kunnen voeren en u nog onder de 12 rij uren per week blijft.

Wanneer u gebruik maakt van een vrijstelling ligt de bewijslast hiervan bij de bestuurder van het voertuig zelf, houdt dus zorgvuldig uw administratie bij. Voorkom misverstanden en neem contact met ons op.

Klik hier voor alle vrijstellingen van Code 95.

2. Ik rijd maar heel af en toe.

Ik rijd maar heel af en toe in een vrachtauto, dus de Code 95 is niet op mij van toepassing. Wanneer u gebruik maakt van het C en/of D rijbewijs en u vervoert over de openbare weg dan is het noodzakelijk dat u Code 95 behaalt. Ongeacht het aantal kilometers en uren dat u op jaarbasis rijdt. De algemene vrijstelling voor chauffeurs die minder dan 12 uur rijden is in juli 2015 komen te vervallen, de hoeveelheid uren dat u aan het rijden bent heeft niets te maken met het feit dat Code 95 vereist is.

3. Ik verricht eigen vervoer.

Ik verricht eigen vervoer, dus de Code 95 is niet op mijn bedrijf van toepassing. Bij de vraag ‘heb ik Code 95 nodig? Ik vervoer alleen voor mijn eigen bedrijf’ ontstaat vaak verwarring, Code 95 is een toevoeging aan het C en/of D rijbewijs en maakt geen onderscheid tussen ‘Eigen vervoer’ of ‘Beroepsgoederenvervoer. Dus de Code 95 kan ook bij u van toepassing zijn.

4. Hoe of waar kan ik zien welke uren bij mij geregistreerd zijn?

Op Mijn CBR kunt u bekijken hoeveel nascholingsuren u heeft behaald. Voor bescherming van uw privacy moet u met uw DigiD inloggen.

Klik hier om naar mijn.cbr.nl te gaan.

5. Er zal vast wel uitstel komen na 10 september 2016.

Er komt geen enkel uitstel, na 10 september 2016 bent u in overtreding. De uiterste datum dat iedere chauffeur binnen Europa Code 95 nodig heeft ligt op 10 september 2016. In veel Europese landen is de Code 95 al langere tijd verplicht maar Nederland heeft voor deze uiterste datum gekozen. De overtreding kan een boete van € 800 inhouden en u mag niet meer verder rijden.

6. Ik ben nog nooit op mijn Code 95 gecontroleerd.

Ik ben nog nooit op mijn Code 95 gecontroleerd, dus ik kan wel een tijdje zonder. Wanneer u het C rijbewijs voor 10 september 2009 heeft behaald, heeft u tot en met 10 september 2016 de tijd om Code 95 te halen. Indien u deze actie niet onderneemt, bent u in overtreding en loopt u het risico op een bekeuring en mag u niet verder rijden. Ook bestaat het risico dat een verzekeraar niet zal uitkeren bij een ongeval.

7. Kan ik nog voor 10 september de nascholingsuren maken die ik tekort kom?

Ja dat kan, maar wacht niet te lang! Sinds kort bieden wij ook nascholing aan via E-learning, waardoor je maar 3 uur bij ons op locatie bent. De overige 4,5 uur verricht je via zelfstudie. Ook de Code 95-pakketten bieden de volledige 35 uur aan nascholing, zelfs op zaterdag! Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.


Terug naar overzicht
Website door Mint