Tekort aan vrachtautochauffeurs groeit verder

15 Januari 2018
Tekort aan vrachtautochauffeurs groeit verder

Het tekort aan vrachtautochauffeurs groeit. Net als het aantal transportbedrijven dat hierdoor wordt belemmerd. In bijna alle regio's is er een krappe tot zeer krappe arbeidsmarkt voor vrachtautochauffeurs, stelt uitkeringsinstantie UWV maandag op basis van een eigen analyse.

Hoe minder werkzoekenden en hoe meer vacatures, hoe krapper de arbeidsmarkt is. Al sinds het voorjaar van 2016 groeit het tekort aan chauffeurs. Met name voor binnenlands vervoer zijn truckers nodig.

Vacatures

Aan het eind van het derde kwartaal van 2017 stonden er naar schatting 7.000 vacatures voor vrachtautochauffeurs open. Dat was 36% meer dan een jaar eerder.

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen aan vrachtautochauffeurs is sinds 2013 met maar liefst 62% afgenomen. In 2013 ging het om 10.700 WW-uitkeringen. Vorig jaar nog om 4.000.

Drie kwart van de vrachtautochauffeurs vindt binnen een jaar weer een baan. Meestal lukt het hen al binnen 6 maanden.

Economische groei

Het UWV wijst op de economische groei die ervoor zorgt dat meer producten en materialen vervoerd moeten worden. Maar vanwege de vergrijzing moeten juist veel oudere chauffeurs vervangen worden. Deze trends zorgen voor een groei in het aantal vacatures. Tegelijkertijd zijn er te weinig nieuwe chauffeurs opgeleid en zijn er minder truckers op zoek naar werk.


Terug naar overzicht
Website door Mint