Wat is het verschil tussen het D1-rijbewijs en het Busrijbewijs D?

Het verschil tussen het D1-rijbewijs en het D-rijbewijs voor bussen is voornamelijk het aantal personen dat je met het rijbewijs mag vervoeren en de minimumleeftijd die aan het rijbewijs is verbonden.

Aantal passagiers

Met het D1-rijbewijs mag je maximaal 16 passagiers, jezelf niet meegerekend, vervoeren. Ook mag de bus maximaal 8 meter lang zijn.

Met het D-rijbewijs mag je meer dan 8 passagiers vervoeren, jezelf niet meegerekend. Het maximaal aantal passagiers dat je mag vervoeren hangt af van het aantal zit- en/of staanplaatsen in het voertuig. 50 zitplaatsen betekent dus dat je maximaal 50 personen mag vervoeren. Het maximum aantal passagiers is ook terug te vinden op het kentekenbewijs van het voertuig.

Minimumleeftijd

Ook verschilt de minimumleeftijd van het 'kleine' en 'grote' D-rijbewijs. Voor het D1-rijbewijs kun je examen doen vanaf 21 jaar, op basis van niet-commercieel vervoer dus zonder Code 95. Als je het D1-rijbewijs met Code 95 haalt, dan kun je vanaf 18 jaar examen doen.

De minimumleeftijd van het D-rijbewijs is 24 jaar, zonder Code 95. Het D-rijbewijs met Code 95 kun je wel al vanaf 21 jaar halen.

Meer informatie?

Neem gerust contact op.

Informatie aanvragen

‹ Ga terug naar veelgestelde vragenHeeft dit antwoord jou niet geholpen? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!


Telefoon

Bel ons voor al je vragen op:
015 – 744 00 08

Contactformulier

Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Stel uw vraag

Mail ons!

Stuur een e-mail naar info@vbuuren.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Website door Mint