Welke categorieën van het motorrijbewijs zijn er?

Tegenwoordig zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A, A2 en A1. Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar je op rijdt, je leeftijd én je ervaring.

A-rijbewijs

Als je ouder bent dan 24 jaar kun je het A-rijbewijs rechtstreeks behalen. Hiervoor doe je een theorie-examen en de praktijkexamens Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD).

Code 80: A-rijbewijs vanaf 21 jaar

Je kunt het A-rijbewijs ook al halen vanaf het moment dat je 21 jaar oud bent. Je krijgt dan de code 80 op het rijbewijs bijgeschreven. Hiermee mag je op een driewielig motorrijtuig rijden met een vermogen vanaf 15 kW. Hiervoor kun je de gehele rijopleiding volgen als je nog geen motorrijbewijs hebt (A1 of A2).

Na 2 jaar in bezit te zijn van het 'vervroegde' A-rijbewijs wordt deze omgezet naar een volledige A. Als je 24 jaar wordt binnen 2 jaar het behalen van de vervroegde A, vervalt de code 80 op je verjaardag en kun je vanaf dat moment naar onbeperkt vermogen op alle motorfietsen.

Van A2 naar A

Je kunt het A-rijbewijs ook halen als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het A2-rijbewijs. In dit geval ben je minimaal 22 jaar oud en hoef je alleen een gecombineerd praktijkexamen te doen. Tijdens dit praktijkexamen worden zowel de Voertuigbeheersing (AVB) als de Verkeersdeelneming (AVD) getoetst. Je hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen.

A2-rijbewijs

Het A2-rijbewijs kun je rechtstreeks behalen als je ouder bent dan 20 jaar en nog geen A1-rijbewijs hebt. Hiervoor doe je een theorie-examen en de praktijkexamens Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD).

Van A1 naar A2

Je kunt het A2-rijbewijs ook behalen als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het A1-rijbewijs. Hiervoor hoef je alleen een gecombineerd praktijkexamen te doen. Tijdens dit praktijkexamen worden zowel de Voertuigbeheersing (AVB) als de Verkeersdeelneming (AVD) getoetst. Je hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen.

A1-rijbewijs

Het A1-rijbewijs kun je behalen als je jonger bent dan 20 jaar. Vanaf je 17e kun je theorie-examen doen en rijlessen volgen. De 2 praktijkexamens Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD) kun je afleggen als je minimaal 18 jaar bent.

Meer informatie?

Neem gerust contact op.

Informatie aanvragenPlan je eerste rijlesVan Buuren poppetje

‹ Ga terug naar veelgestelde vragenHeeft dit antwoord jou niet geholpen? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!


Telefoon

Bel ons voor al je vragen op:
015 – 744 00 08

Contactformulier

Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Stel uw vraag

Mail ons!

Stuur een e-mail naar info@vbuuren.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Website door Mint