Vanaf welke leeftijd mag ik motorrijlessen volgen?

Het motorrijbewijs bestaat uit 3 verschillende categorieën: A, A2 en A1. Het type motorrijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar je op rijdt, je leeftijd én je ervaring.

Motorrijbewijs A1

Je mag starten met motorrijlessen voor de AVB als je 17 jaar of ouder bent, ook dien je eerst het theorie-examen gehaald te hebben of in het bezig zijn van het autorijbewijs. Het theorie-examen mag je ook vanaf je 17e doen. Het AVB-examen mag je pas doen als je 18 jaar oud bent. Het AVD-examen kun je ook pas doen vanaf je 18e, op deze leeftijd haal je het motorrijbewijs A1.

Als je 17 jaar bent en wilt beginnen met motorrijlessen, dan adviseren wij om te wachten tot je de rijlessen mooi kan laten aansluiten op je 18e verjaardag. Zo kun je dus je motorrijbewijs halen zonder onnodig te wachten!

Motorrijbewijs A2

Je mag starten met motorrijlessen voor het A2-rijbewijs als je 20 jaar bent. Je start de rijopleiding met het onderdeel AVB. De motorrijlessen voor de AVB worden gegeven op ons eigen oefenterrein in Pijnacker. Het AVB-examen en AVD-examen mag je pas doen als je 20 jaar oud bent. 

Van A1 naar A2-rijbewijs

Als je het A1-rijbewijs al hebt hoef je niet meer de AVB én de AVD te volgen. Je start direct met de rijlessen voor AVD en doet een gecombineerd praktijkexamen waarin de AVB en AVD gezamenlijk worden getoetst. De minimumleeftijd voor doorstromers vanuit A1 ligt lager, je kunt de motorrijlessen al volgen als je 19 jaar bent, wel kun je pas AVD-examen doen als je minimaal 20 jaar oud bent.

Motorrijbewijs A

Om het volledige A-rijbewijs te halen moet je minimaal 24 jaar zijn. Wel kun je vanaf je 22e al starten met motorrijlessen. Je start de rijopleiding met het onderdeel AVB. De motorrijlessen voor de AVB worden gegeven op ons eigen oefenterrein in Pijnacker. Het AVD-examen kun je pas doen vanaf je 24e, op deze leeftijd haal je het volledige motorrijbewijs A.

Van A2 naar A-rijbewijs

Als je het A2-rijbewijs al 2 jaar hebt hoef je niet meer de AVB én de AVD te volgen. Je start direct met de rijlessen voor AVD en doet een gecombineerd praktijkexamen waarin de AVB en AVD gezamenlijk worden getoetst. De minimumleeftijd voor doorstromers vanuit A2 ligt lager, je kunt de motorrijlessen en AVD-examen doen vanaf 22 jaar.

Code 80: A-rijbewijs vanaf 21 jaar

Je kunt het A-rijbewijs ook al halen vanaf het moment dat je 21 jaar oud bent. Je krijgt dan de code 80 op het rijbewijs bijgeschreven. Hiermee mag je op een driewielig motorrijtuig rijden met een vermogen vanaf 15 kW. Hiervoor kun je de gehele rijopleiding volgen als je nog geen motorrijbewijs hebt (A1 of A2).

Na 2 jaar in bezit te zijn van het 'vervroegde' A-rijbewijs wordt deze omgezet naar een volledige A. Als je 24 jaar wordt binnen 2 jaar het behalen van de vervroegde A, vervalt de code 80 op je verjaardag en kun je vanaf dat moment naar onbeperkt vermogen op alle motorfietsen.

Meer informatie?

Neem gerust contact op.

Informatie aanvragenPlan je eerste rijles

‹ Ga terug naar veelgestelde vragenHeeft dit antwoord jou niet geholpen? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!


Telefoon

Bel ons voor al je vragen op:
015 – 744 00 08

Contactformulier

Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Stel uw vraag

Mail ons!

Stuur een e-mail naar info@vbuuren.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Website door Mint