Ik heb een buitenlands rijbewijs met Code 95, kan ik dit omzetten naar een Nederlands rijbewijs?

Chauffeurs binnen Europa (of ‘rijbewijspartners’ van NL)

Als de Vakbekwaamheid is behaald in het buitenland (waar de chauffeur eerst werk-/woonachtig was) dan kan er een verzoek worden ingediend bij de RDW om het C-rijbewijs met Vakbekwaamheid (Code 95) om te wisselen naar een ‘Nederlandse’ Code 95.

Belangrijkste voorwaarden hiervoor zijn:

  • De chauffeur is per heden werk- en woonachtig in Nederland;
  • De chauffeur is inmiddels in bezit van een Nederlands rijbewijs;
  • De chauffeur heeft de vakbekwaamheid behaald in Europa (EU + Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland).

Op de website van het RDW vindt je hier meer informatie over.

Ook als de chauffeur geen vakbekwaamheid heeft, maar wel uit bovenstaande landen komt, kan het rijbewijs worden omwisseld naar een Nederlands rijbewijs en moet dan vervolgens de nascholing 35 uur in Nederland volgen.

‘Rijbewijspartners’

Ook chauffeurs uit Andorra, Aruba, Canadese provincie Alberta, Canadese provincie Québec, Israël, Japan, Jersey, Monaco, Singapore, Taiwan, Voormalige Nederlandse Antillen, Zuid-Korea, kunnen hun rijbewijs omwisselen naar een Nederlands rijbewijs.

Let op: het rijbewijs wordt omgezet naar een Nederlands B-rijbewijs (Autorijbewijs). De chauffeur dient dan daarna het C-rijbewijs in Nederland te halen en kan dan vervolgens de nascholing 35 uur volgen.

Uitzonderingen hierop zijn chauffeurs met een rijbewijs uit Japan (1B), Singapore (Class 2 en Class 3) of de voormalige Nederlandse Antillen.

Het Japanse rijbewijs 1B en het Singaporees rijbewijs Class 2 en Class 3 worden omgezet naar een Nederlands rijbewijs met categorieën A (Motor) en B (Auto).

Het rijbewijs uit de voormalige Nederlandse Antillen wordt omgezet naar Nederlands rijbewijs met dezelfde categorieën als die daar voorheen zijn behaald.

Chauffeurs buiten Europa

Alle andere chauffeurs (bijv. met een vakbekwaamheid uit Turkije, Marokko, Rusland, VS, Suriname) dienen het gehele Autorijbewijs én Vrachtautorijbewijs incl. Code 95 opnieuw te halen hier in Nederland. Dit geldt voor alle chauffeurs die niet uit bovenstaande landen van 'rijbewijspartners' komen!

Nederland heeft geen overeenkomst afgesloten met deze landen en daarom is het rijbewijs daarvan niet geldig in Nederland. Hiervoor moet dan in Nederland een regulier theorie- en praktijkexamen worden afgelegd bij het CBR voor de desbetreffende categorieën.


‹ Ga terug naar veelgestelde vragenHeeft dit antwoord jou niet geholpen? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!


Telefoon

Bel ons voor al je vragen op:
015 – 744 00 08

Contactformulier

Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Stel uw vraag

Mail ons!

Stuur een e-mail naar info@vbuuren.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Website door Mint